Inlay / Onlay

Természetes érzés és megjelenés  

A "betétek" olyan fém vagy fémmentes háztetőcskék, amelyek teljesen visszaállítják az anatómikus formát az érintett fogon. A "betétek" úgy adják vissza a fog rágó funkcióját, hogy közben maximális stabilitással és ellenállással látják el azt hosszú évekre. Ezért is javasolt az erősen törött, nagy kiterjedésben szuvasodott vagy minden felszínen tömött fogakra az alkalmazásuk. Megoldást jelenthetnek gyökérkezelt fogak megerősítésére vagy íny alá terjedő problémák kezelésére is. Esztétikai okai is lehetnek egy „betét” készítésének: a formáját elvesztett, kopott vagy erősen elszíneződött fogak fedésére tökéletes megoldás.

A kezdetekben a fém betétek voltak csak elég erősek a rágóerő elviselésére, viszont a küllemük miatt manapság már nem népszerűek. A technikák fejlődésével a teljesen fémmentes betétek egyre pontosabbá és terhelhetőbbé válnak. Ezek a fogak formáját természetesen utánozzák, így állítva vissza a fog eredeti anatómiáját (csücskeit és barázdáit) és ezen keresztül a megfelelő rágási funkciót. 

A "betétek" készülhetnek nagyon sokféle anyagból (pl. arany, kobalt-króm, arany-kerámia, kompozit, üveggel megerősített kompozit, porcelánnal megerősített kompozit, préskerámia, cirkónia), de manapság a magas esztétikai igények kielégítése miatt a préskerámia és cirkón betétek válnak egyre népszerűbbé.

 

Rendelőnkben az előkészített fog üregéről precíziós lenyomatot készítünk és 5 nap múlva az elkészült "betétet" a helyére ragasztjuk. A "betétek" alkalmazása fájdalommentes beavatkozás!

 

Mikor szükséges betét készítése? Ha a fog súlyosan törött, vagy erősen kopott és a zománc struktúrája is meggyengült. A gyökérkezelt fogak megerősítésére, illetve a fogak kozmetikai igénye szempontjából is előnyös az alkalmazásuk. 

Mi az előnye a betétnek? Egy jól megtervezett és kivitelezett betét erős, ellenálló, érzésre és küllemre pedig éppen olyan mint a saját fogunk. A többi foghoz megegyező színt és formát lehet vele létrehozni a lecsiszolt fogon. A megfelelően ápolt "betét" akár évtizedekig is eltart.

Hogyan kell ápolni egy betétet? Napi kétszer fogkefe+fluorid tartalmú fogkrém használata és fogselyem használata szükséges a fog és az íny védelmében. Csökkentett cukros és savas ételek/italok fogyasztása megelőzi a "betét" szuvasodását. Rendszeres fogorvosi vizsgálattal és fogkő-eltávolítással meghosszabbítható az élettartamuk.

Kérdése van? Hívjon bennünket bizalommal, szeretettel várjuk hívását!
+36 1 445 0004
+36 30 291 7500
info@dentalangels.hu