A korai fogszabályozás fontossága

 

Azt már sokszor hallottuk, hogy sohasem késő a fogszabályozást elkezdeni. DE vajon milyen korán érdemes gyermekkorban fogszabályozásra gondolni? ÉS vajon jobb korábban, mint később? 

Az Amerikai Fogszabályozó Szövetség véleménye szerint a 7 éves kor a legideálisabb az első fogszabályozási vizsgálatra.  És miért ilyen fontos ez az életkor?

 


Nagyon sok oka van ennek. Ez persze nem jelenti azt, hogy ebben a korban már azonnal fogszabályozót kap a fiatal páciens. De lényeges a korai felismerése a harapási rendellenességeknek, amik nyomon követésével elkerülhetők a későbbi komplikált és drága kezelések.
Tudva levő, hogy minden gyermek fejlődése más és más, de általában az első maradó rágó fogak 6 éves kor környékén jelennek meg a szájban. Ez egy fontos támpontja a fejlődő fogazat szabályos növekedésének, segít megjósolni a szakembernek pl: hogy elegendő hely áll-e rendelkezésre a többi fog növekedésének? Ha nem, akkor időben tud a szakorvos kezelésbe kezdeni.


Amikor a korai kezelés jobb


A legtipikusabb fogszabályozási időszak 9-14 év között zajlik, amikor már a tejfogak mind kiestek és a maradó fogazat a helyükre nőtt. DE nagyon sok az olyan szituáció, amit jobb ennél sokkal korábban kezelni, mert segítjük a természetes növekedésében a gyermek állcsontját, helyet készítve a maradó fogak növekedésének. Vagyis irányítjuk a fogak növekedését és nem a kész fogazatban próbálunk helyet teremteni. Így elkerülhető a rettegett foghúzás és nem kell egészséges fogakat sem kihúzni.


Az egyik ilyen szituáció a keresztharapás, ahol a felső fogak az alsó fogak mögé harapnak (és nem elé). A probléma kezelésére az úgy nevezett: palatinális expander alkalmas. Ez teljesen fájdalommentesen és fokozatosan tágítja a felső állcsontot. Óriási támogatás ez a lassan fejlődő vagy alulfejlett felső állcsont számára Ilyen eseteket később (13-14 éves kortól) sajnos csak fájdalmasan vagy műtétekkel lehet kezelni.


A másik ilyen szituáció a fogazati torlódás, amely akkor alakul ki, ha az állcsont túl kicsi, hogy minden maradó fognak helyet adjon. Ezt szintén lehet palatinális expander-rel kezelni vagy extrém torlódásnál tejfogak eltávolításával készíthetünk helyet a növekvő maradó fogaknak (a tejfogak amúgy is kiesnének). Ha később mégis szükséges a ragasztott készülék ezeknél a pácienseknél, akkor a kezelési idő akár a felére csökkenhet, mint előkezelés nélkül ez az idő lenne. Maga a kezelés pedig komplikáció-mentes.


Az előreálló fogazatnál, főleg a felső első fogak esetén traumák sokasága jelentkezhet, pl: fogtörés veszélye, éli lepattanások, gyulladt íny és nem utolsó sorban az előnytelen kinézet miatti hátrányok.


Előre álló ” bulldog” harapásnál, ami az alsó állcsont túlnövekedésének a következménye pl: ízületi problémák, rosszul kopó fogazat, előnytelen esztétikai megjelenés…stb komoly rizikótényezők
Az egyszerű fogszabályozó készülékek a korai életkorban könnyedén korrigálnak és irányítást biztosítanak a felsorolt problémáknak egy olyan növekedési szakaszban, amikor minden folytonosan változik.

Rossz szokások megszűntetése

 

 

Minden gyermek hajlamos hosszabb-rövidebb időszakokra rossz szokások rabjává válni. Ez természetes. DE ha ezeket nem hagyják el időben, akkor kihatnak a fejlődésre, a fogak állására, a harapásra, beszédre, rágásra, izmokra és az ízületekre is. Néhány példa: az állandó ujjszopás, a nyelvlökéses nyelés és a szájlégzés.


A szopási reflex természetes a korai gyermekkorban, elhagyására 2-4 éves kor között lehet számítani. De ha továbbra is fennáll, akkor olyan erők (nyomó és szívó) lépnek életbe, melyek rossz irányba vezetik a fogakat és az állcsontok alakja is rendellenesen megváltozik. Ez fogszabályozási problémához, úgynevezett nyitott harapáshoz vezet. Nyitott harapás sajnos nyelvlökéses nyelésnél is kialakulhat, ahol pedig a nyelv van folytonos nyomó hatással a felső fogakra.


A szájlégzés egy abnormális tevékenység, ahol a száj folyton nyitva van, ezen keresztül lélegzik a gyermek. Ez nem csak a szűretlen, rossz minőségű levegő beszívása (allergiás panaszokat, hörgő panaszokat, gyulladt nyálkahártyát…stb. okoz) miatt rossz, de abnormális állcsontfejlődést, deformált arcot hoz létre úgynevezett „bamba” arckifejezéssel.


Számos egyszerű készülék segít gyorsan és hatékonyan megtörni ezeket a berögzült szokásokat, amelyek az egészségre fokozottan károsak. Tapasztalt szakembereink kiszűrik ezeket a problémákat és segítenek megtalálni a sok kezelési lehetőség közül a legoptimálisabbat.



Oszd meg másokkal is!
Kérdése van? Hívjon bennünket bizalommal, szeretettel várjuk hívását!
+36 1 445 0004
+36 30 291 7500
info@dentalangels.hu